Hyper Island till YBCYess i fredags så var jag och Erik på YBC ett gymnasium som jag tycker verkar jääävligt roligt att gå på för den som vill ha lite utmaning och så vidare. Det var grymt kul, vi pratade om hur fort allt går nu i dagens samhälle och vad man kan göra för att hänga med i den tid vi lever i. Så vi pratade om hur Hyper tacklar detta problem och så gav vi dem 3 tips på hur man kan göra.

Det vi gav som tips var bland annat att, gå in på olika föreläsningssajter som tex TED.com, youtube funkar men de brukar vara väldigt oseriöst. På TED kan man hitta allt i från de senaste teknikerna till musik och så vidare.

Sen så gav vi tipset att kolla upp tutorials som man var intresserade av, då gav vi bland annat tips om Videocopilot.net osv. Som exempel på en bra tutorial sida.

Sist men inte minst och som dom var duktiga på och det var att de inte skulle vara rädda för att fråga osv.

Så det var vad vi gjorde och vi hoppades att vi nådde ut till några så de blev intresserade av de som vi höll på med på Hyper Island. Sen som ni ser på bilden där uppe så hade vi ganska hög press på oss, det där som står där såg vi timman före föreläsningen och jag och Erik som redan var nervösa blev ännu mer nervösa.

"Did you know?" detta var ett kort exempel på vad vi pratade om.


53Colors.com


JAJAMENSAN! Vi ska ju inte vara sämre vi.
Detta är våran coundown sida till våran klassida som ska komma, och den räknar ned tills vi ska ha våran reslesefest som är om två veckor, då ska vi släppa den under festen. Så stay tuned som man brukar säga, och håll koll på när våran sida släpps.

Länk: 53 Colors

Visual Crooks!


Fan va roligt! Våran Digital Media klass nere i Karlskrona har släppt sin klassida som är rolig MEN har några bakslag. Men jag gillar den, den är gjord mycket bra visuelt men navigationen är inte den bästa, alla elever har inte samma fokus vilket är ett ganska stort bakslag enligt mej.

Men jag diggar verkligen konceptet. Bra gjort KARLSKRONA!

Länken: Visual Crooks

Wacom Bamboo ritplatta!


Så jäkla grym och rolig, satt och målade i flera timmar när jag köpt den igår. Egentligen ska man ha Wacom Intuos3 ritplattor de är mycket mycket bättre, men de är också 3 gånger dyrare. Men ett tips för den som vill testa på en rit platta för 700 spänn ungefär så rekomenderar jag denna starkt! Väldigt fin desgin på den också, hade dock velat ha den en storlek större men den kostar runt 2000 lappen och eftersom jag bara ville se om det var värt de så tänkte jag ha denna ritplatta ett tag, just nu är den hur kul och skön som helst. Köpte en A6 ville ha en A5 det skulle varit hur bra som helst.

Ett stort förlåt.Jah, så är det! Jag ber om ursäkt till mina 5 aktiva läsare att jag har inte gjort det jag har lovat och vara mer aktiv än förut. Jag ska komma igen och göra lite fler tutorials osv. Sen måste jag komma på en strategi för att nå ut till fler personer som kanske har mer intresse för och om Motion Graphics.

Men jag ska inte tråka ut er med det, ska också meddela att min portfolio, och ett hemligt projekt med tobbe går bra. Sen har jag tyvärr inte haft så mycket tid till att göra coola animationer på sistone, men jag har en som jag tog lite screenshots.

Byggde denna animation, i 3d studio max, med partikelmotorn.Kul med green screen!Jag och Tobbe hjälpte maja med att filma en introductions film till sin portfolio, och mitt emellan tagningarna så lekte jag och tobbe med green screenen, så här blev en bild som jag printscreena från filmerna vi gjorde. Tobbe tyckte de liknade en Nike reklam, vilket jag tyckte var rätt ballt.

HA DE GÖTT!

 

Skrämmande fakta om IPRED

Tja fan, är riktigt arg och chockad över vad denna IPRED lag betyder, fick detta skickat till min mail, och de är för jävligt att de ska gå till på detta sättet med den nya lagen som heter IPRED som införs den 1 april. Fick en site som beskriver vad dom här personerna som har rätten till makten bakom IPRED har, och de är sjukt, förstår inte hur regeringen tänker. Har lagt in hela artikeln i inlägget, men länken till källan finns nedanför. Eftersom att nedladdning förekommer i alla hem så tänkte jag att detta var ett viktigt ämne att ta upp!

Länken till artikeln & mer fakta finns här: Artikeln

Veckans argumentationsövning är inte så mycket en övning i retorik, som att tala om vad Privatpolislagen Ipred som riksdagen antog i onsdags faktiskt innebär. Att prata om detta med sina vänner och bekana räcker väldigt långt. Alltför ofta möts man av reaktionen "men det kan inte vara sant!". Det är det.

 

Till att börja med får Lobbyn - och när jag skriver Lobbyn, så menar jag upphovsrättslobbyn - göra privata brottsutredningar. Det har varit skitförbjudet tidigare, men de har haft tillfälliga undantag. Nu skrivs det uttryckligen in i lagen att de, just de, får göra privata brottsutredningar. De är undantagna från personuppgiftslagen som säger att privata intressen inte får göra sådant.

 

Sedan får de tvinga en internetleverantör att lämna ut personuppgifterna för den person som ligger bakom IP-numret de spanat på, och som de anser fildelar. Det kan inte ens polisen få ut. Lobbyn får alltså mer långtgående befogenheter än den svenska polisen. Läs den meningen igen: Lobbyn, en privat industri, får mer långtgående befogenheter att kränka vanliga medborgares privatliv än den svenska polisen. Det är bland annat därför som det här har kallats för privatpolislagen.

 

Därefter får de frysa bankkontot och beslagta huset för en person som de misstänker för fildelning. I klartext, så är det den som står för abonnemanget bakom ett IP-nummer. Ja alltså, personen och familjen får bo kvar där, men det är belagt med så kallat "kvarstad", vilket innebär att det i allt väsentligt är taget i beslag. Notera nu att det inte ens gäller personen som är misstänkt för fildelning, utan istället personen bakom det abonnemang som har använts.

 

Sedan kommer de och knackar på och gör husrannsakan. Det är först då man får reda på att ens bankkonto är frysta. Formellt heter det inte husrannsakan, utan intrångsundersökning, men det är precis samma sak med ett annat namn. Då går de igenom alla datorer, alla backuphårddiskar, alla MP3-spelare, allt. Har du nakenbilder på datorn? Varsågod att titta, Lobbyn, säger riksdagen. Har du privata dagböcker? Varsågod, Lobbyn. Privat surfhistorik? Politiska åsikter? Sexuella preferenser? Kom, kom, ta för er bara, Lobbyn. Inte bara på dina datorer, utan för alla i hela hushållet. Riksdagen är generös, den som inte har något att frukta kan inte ha något att dölja.

 

Därnäst kommer de med ett utpressningsbrev. Då kräver de dig, eller den barnfamilj som de gjort husrannsakan hos, på tiotusentals eller ibland hundratusentals kronor. Vi vet att det är så, vi har sett deras utpressningsmallar.

 

Skadeståndet de kräver behöver inte vara pengar de förlorat. Lagen går ifrån en grundprincip i svensk civilrätt om att man bara kan kräva igen faktiska förluster. Lagen tillåter Lobbyn att sätta skadeståndsnivån utifrån "industrins intresse att det inte upprepas" -- i klartext, så högt att det skrämmer folk. I allt väsentligt privata straffböter, alltså. Men på hundratusentals kronor i stället för, som är brukligt, hundralappar.

 

I "vänlighet", så erbjuder de sig att inte gå till domstol om du betalar halva beloppet inom tio dagar. Om det går till domstol, så hotar de med att du dessutom måste betala deras rättegångskostnader på ytterligare massor. I Danmark, där det här systemet har funnits ett par år, så blir de flesta så rädda att de betalar för att bli av med problemet, oavsett om de har gjort något fel eller inte. Konceptet "rättssäkerhet" existerar inte. Lobbyn är inte ett dugg intresserad av att personen som faktiskt fildelat betalar, de är intresserade av att någon får agera syndabock. Om det är rätt person är inte så viktigt.

 

Sedan kan man gå till domstol om man trots allt kräver någon form av rättvisa och inte vill betala, utan vill bevisa sin oskuld. Bevisa sin oskuld. Det är inte längre en straffrättslig rättegång, utan en civilrättslig. "Oskyldig till motsatsen bevisats bortom rimligt tvivel" gäller inte. Men -- aha! -- Lobbyn har ju frusit ens bankkonto. Så det finns inga pengar till försvarare. De pengarna som finns kommer man inte åt.

 

Slutligen, efter de har dömt någon till enorma skadestånd (eftersom man inte har råd med försvarare), så kan den anklagade barnfamiljen tvingas att själv betala en tidningsannons för att berätta att de blivit dömda. Det här är också något helt nytt, en återinförsel av skampålen, som den dömde dessutom tvingas att betala för.

 

Man behöver inte någon speciell retorik just nu. Det räcker att berätta rakt upp och ner vad den här lagen innebär. Problemet är snarare att över huvud taget bli trodd.

 

Några hävdar att den bygger på ett EU-direktiv; att Sverige skulle vara tvingade att införa det här. Det är ren lögn rakt upp och ner. Det har varit hela vägen uppe i EG-domstolen som har tydligt sagt att Sverige inte inte inte måste införa de här galenskaperna. Det är bara regeringens eget ansvar och de har inga att gömma sig bakom.

 

Privatpolislagen är inte en anti-fildelningslag. Det är en anti-rättssäkerhetslag.

Prata om det här med dina vänner och bekanta. Berätta om Piratpartiet.

 

Rick Falkvinge (läs hela här)


RSS 2.0